Het eten van nu
Het ideale eten van nu gaat voor ons over gezondheid en duurzaamheid. Veel opdrachtgevers willen inspiratie geven aan hun gasten. In een aantal blogs behandelen wij daar voorbeelden van.
Rob van Leeuwen
Vleesvervangers
In elk van onze menu’s zit altijd een vegetarische optie. Naar mijn mening hoort daar geen vleesvervanger in, omdat vegetarisch nou eenmaal zonder vis en vlees is dus waarom dan toch steeds een vervanger? Het vervangen van die componenten in een menu door plantaardige imitaties is mijns inzien een kunstgreep die alleen de verstokte carnivoren dient.
Het wordt anders als we deze grote groep willen verleiden tot een voor hen acceptabel vegetarisch menu, hetgeen vaak nodig is op evenementen waarbij de opdrachtgever staat op een volledig vegetarisch menu. Het is dan zoeken naar lekkere en vooral acceptabele vervangers. En mocht dat enigszins lukken, dan blijft het in veel gevallen toch ongezond. Veel vleesvervangers zitten namelijk vol met smaakversterkers en conserveermiddelen.
Planted
Maar nu hebben we een goed alternatief gevonden in de vorm Planted producten. Een Zwitsers merk van vleesvervangers op basis van Europese gele erwten.
- Lagere impact dan soya producten
- Hoog in eiwitten, in tegenstelling tot reguliere vleesvervangers
- Laag in zout en laag in vet
- Maar 5 ingrediënten, in tegenstelling tot reguliere vleesvervangers waar soms meer dan 20 ingrediënten in zitten
- Goede structuur en goed te marineren
Het blijft voor ons beperkt tot een kip-achtig product, wat we heel goed als vleesvervanger/toevoeging kunnen verwerken in vegetarische of veganistische arrangementen. Maar het is evengoed een volwassen product. Houd het is de gaten want deze gaat vast zijn weg in de supermarkt vinden. In ieder geval gaan wij onze gasten daarmee kennis laten maken.
Wij hebben het inmiddels omarmd en gebruiken het in verschillende menu’s, allen onder de naam Het Eten van Nu!
En nee, dit is geen sponsoring of advertentie.